zondag 13 december 2009

Schroefkoppelingen

Ik vroeg mij af, voor de start van de bouw van mijn spoor 0 baan, of ik met schroefkoppelingen kon gaan rijden. Ik kreeg geen eensluidende informatie. Daarom hier mijn eerste ervaringen.
De modellen in schaal 1:45 zijn prachtig! In schaal H0 zijn details niet zo te maken. Ik vind het dan jammer dat de standaardkoppeling van Lenz dat beeld zo verstoort. Het gebruik van een echte schroefkoppeling is vele malen mooier. Maar dat kan alleen als baan en materieel daarop afgestemd zijn.


Lenz levert een schroefkoppeling bij elke wagen. De Lenz koppeling kan eenvoudig uit de schacht worden getrokken. Daarna klikt men de schroefkoppeling in de daarvoor bestemde opening. De schroefkoppelingen van Lenz zijn niet allemaal strak aan te draaien:


Dat is niet zo erg, als je tenminste niet geduwd rijdt. Bij duwen worden de wagens door de verende buffers als een harmonica in en uit elkaar geduwd. Net zoals in de werkelijkheid is strak koppelen dan een noodzaak. Maar in bogen geeft een "slappe" koppeling meer speling. Zoals op de volgende foto bij een boogstraal van 120 cm:


Met schroefkoppelingen rijden kan niet zonder een daarvoor geschikte baan. De genoemde boogstraal van 120 cm is als minimum aan te houden. En dat alleen nog bij twee-assige wagens. Bij langere wagens moet de boogstraal groter zijn. Kritisch is ook de overgang tussen boog en rechtstand. Een overgangsboog tussen boog en rechtstand is beter en mooier. Een krappe boog zonder een overgangsboog geeft kans op haken van de buffers:


Ik test wagens en baan uit door geduwd te rijden. De buffers mogen niet meer dan een halve bufferbreedte uitelkaar schuiven. Maar: bij elke nieuw te kopen wagen of loc kan dat weer anders zijn. Opletten dus.
Twee scherpe en tegengestelde bogen op elkaar aansluiten kan in ieder geval niet:


Ik ben daarom wel tevreden dat Lenz in zijn krappe wissels een rechtstand heeft ingebouwd. Mijn twee-assers met schroefkoppelingen rijden daar probleemloos door. Ik ben blij dat ik deze standaard Lenz koppeling niet nodig heb:


Voor het koppelen en ontkoppelen zijn speciale pincetten te koop. Let u er wel op dat u goed bij de plek kunt waar gekoppeld moet worden. Op afstand koppelen of ontkoppelen is niet mogelijk.

Nog even mijn "regels" voor het gebruik van schroefkoppelingen:
- minimum boogstraal bij twee-assers 120 cm
- zo mogelijk overgangsbogen toepassen
- geen tegenbogen zonder recht tussenstuk

Als iemand aanvullingen heeft verneem ik dat graag.

Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten