dinsdag 1 november 2011

Herfst, modelbouwtijd


Het dieseltankstation (Addie AD-30250) is in aanbouw

Gebeurt er nog wat? Dat was in de laatste maand een veel gestelde vraag. Er gebeurt zeker wel wat, maar niet zo snel. Uitvinden, bestellen, bouwen, het kost tijd. En die tijd ontbreekt.

In het bericht van 25 september heb ik de mooie overwegbomen van Dittmann laten zien. De bomen zijn beweegbaar, maar daarvoor is wel een aandrijving nodig. Na lang speuren koos ik twee servo-aandrijvingen. Servo's kunnen niet zo maar met een schakelaar bediend worden, daar is ook nog elektronica voor nodig. De keuze viel op de Wa5-MINI van Klaus Holtermann Elektronic.


De DS 1550 MG servo van Dymond en de WA5-MINI met Programmiergerät van Holtermann

Ik heb deze week een proefopstelling gemaakt. De bomen worden door de servo's met ijzergaren omhoog getrokken.


Proefopstelling, bediening met kipschakelaars

De WA5-MINI is eenvoudig te programmeren. Zowel eindstanden als omloopsnelheid zijn nauwkeurig in te stellen en later zo weer te wijzigen. De servo is sterk genoeg om de relatief zware boom omhoog te trekken.


De messing buis op de foto draait mee


De bomen laat ik nog niet tot loodrechte stand omhoog komen. Door de eendraadsbediening moet de boom door eigen gewicht zakken. Bij een loodrechte stand gebeurt dat niet. Een klein veertje kan dat probleem oplossen.

Ik ben tevreden met het resultaat en de opstelling kan ingebouwd worden.
De servo's zijn besteld bij Hangar Modelbouw in Kampen.
De elektronica bij Klaus Holtermann Elektonic in Ubach-Palenberg (D)

Ik wil in deze winter ook het emplacement van ballastgrind voorzien. Daarvoor moet er eerst nog het één en ander aangebracht worden. De elementen voor het nabootsen van de klassieke beveiliging komen van Weinert. Voor de overpaden ga ik hout van Paulo Miniaturen gebruiken.


Onderdelen van Weinert en Paulo

En ik heb een begin gemaakt met het kleine tankstation. De opstelling wordt naar eigen inzicht (Addie Modell AD-30250). Het plaatje bovenaan dit bericht toont nog niet de definitieve opstelling.

En tussen het bouwen door geniet ik ook binnen van het herfstlicht:


De laagstaande herfstzon schijnt in het 1e klas interieur van de ABi-28 (Lenz 4110)

Wordt vervolgd, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten