zondag 15 december 2013

Bouw BW Berkelstadt (deel 2)

In het vorige bericht heb ik u de draaischijf van Real-Modell laten zien. Kort daarna is de schijf definitief geplaatst. Voor het plaatsen van de schijf was al een cirkelvormige opening gemaakt. Dat ging goed met een klein decoupeerzaagje.


Cirkels......

De kuil is met vier bouten exact op hoogte gesteld. De hoogte is niet alleen belangrijk voor het zonder stoten oprijden, maar ook voor de vergrendeling. Zie ook onder.


Op hoogte stellen.

Daarna is de schijf gefixeerd aan de tafel. Zonder die fixatie zou de kuil omhoog kunnen komen. Later is nog een extra balk onder het midden van de kuil gezet. Een spoor 0 lokomotief weegt kilo's!


Fixeren.


De onderzijde.

In dezelfde periode heb ik ook gewerkt aan de voeding. De voeding staat in de stelling en is met de tafels verbonden door kabels met laboratoriumstekkers. Ook de koppeling van de tafels onderling gaat op dezelfde wijze. De voeding kan op afstand van de tafels worden geplaatst. Er zijn daarvoor lange kabels met stekkers beschikbaar. Ook voor de handregelaar LH100 van Lenz is een verlengkabel aanwezig.


De voeding.

Op 7 december 2013 kon de DB starten met het leggen van dwarsliggers en rails:


Uitzetwerk. (Ik moest het een keer in model uitbeelden....)

Dat is een zeer nauwkeurig werkje. De spoorstaven moeten exact met 1 mm speling op de schijf aansluiten. Ook hier weer die noodzaak in verband met de vergrendeling. Op de volgende plaat een detail van het grendelslot. Dit wordt op de eerste dwarsligger gelijmd. Als dit een keer loslaat zal ik hier met nageltjes moeten werken.


Grendelslot.

De grendel is een plat en pijlvormig stukje kunststof. Het lijkt mij wat teer. De schijf stoppen met de grendel kan wel, maar raad ik af. Als de grendel breekt is het probleem groot!


Vergrendeling draaischijfbrug.


Stand van vandaag.

De spoorstaven moeten ook op de plaatscheidingen goed aansluiten. Het voorste driehoekje rail moet nog worden uitgericht en vastgezet.

Wordt weer vervolgd, Jan

1 opmerking:

  1. Jan,

    Ik weet dat je je spoor 0 opgeruimd heb maar ik zit met een probleempje met de draaischijf van Real die jij ook had. Deze heb ik als 2e hands zijnde aangeschaft en na een jaar uit de doos gehaald omdat ik nu zo ver ben om de baan op te bouwen. alleen bij mj werkt hij niet. De centrale geeft 'kortsluiting' aan als i hem probeer uit te lezen. Weet jij nog hoe jij hem aangesloten heb, misschien maak ik een foutje met aansluiten al lijkt mij dat er weinig fout kan gaan.

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen