vrijdag 17 januari 2014

MBW V200.1

In de afgelopen week ging de laatste goederenwagen naar een nieuwe eigenaar. Daarmee werd de sanering van Berkelbrücke afgesloten. Door alle verkopen was er budget voor iets extra's. Ik volgde al geruime tijd de ontwikkelingen rond de Modellbahn Werkstatt (MBW) van Herr Elze. In korte tijd veel en relatief goedkope modellen aankondigen? Dat kon toch niet goed zijn. Herr Elze heeft ons echter verrast met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Misschien niet de technische Lenz kwaliteit maar zeker mooi gebouwd.


De grote V200 was niets voor de lokaalbaan Berkelbrücke. En over de eerste leveranties van MBW had ik twijfels. Herr Elze verbeterde zijn modellen en de lokaalbaan Berkelbrücke werd depot BW Berkelstadt. Een gunstige aanbieding op de website van MBW gaf de doorslag. Sinds gisteren staat de V200.1 in huis!


Het is een prachtige machine. Hij oogt zwaar, is zwaar en rijdt heel mooi. Daarbij komt nog het geluid van twee machtige diesels die het helemaal echt laten lijken. Ik ben er blij mee. (Ondanks het hoge gewicht is de loc niet door de draaischijf gezakt!)


De V200.1 reed bij de Deutsche Bundesbahn tot in 1988. Ik heb in de jaren 70 en 80 vele malen langs de baan gestaan en deze brullende krachtpatsers gefotografeerd. In eerste instantie teleurgesteld omdat weer een stoomloc was vervangen, later blij omdat nog steeds een rood-zwarte V200 werd gebruikt.


V200.1 bij Coesfeld op 15 augustus 1983


V200.1 in Emmerich op 4 juni 1983

Voor mensen die nog van plan zijn ook een MBW V200 aan te schaffen: Schrik niet van het geluid, dat staat voor thuissituaties veel te hard afgesteld! Thuis liep men in de woonkamer naar het raam om te zien wat er aan kwam .....
Het geluid is met CV63 zachter te zetten. Aan de hand van de op het SNM Forum genoemde ervaringen heb ik direct aangepast:
CV3=50; CV4=40; CV5=130 en CV63=50. Het adres van de loc staat (af fabriek) in CV1 afgesteld op 22.
Voor het netjes verwijderen van de "Lenz" koppelingen moet de kap van het chassis. Een blik onder de kap gaf aan dat alles er best goed in zit maar op het oog wat minder degelijk als bij Lenz. Voor mijn doeleinden echter ruim voldoende.

En voor de goede kijkers: Op het model ontbreekt één "Schlussscheibenhalter".(zie gaatje onder de handgreep) Ik heb bij MBW nagevraagd, MBW krijgt deze losse onderdelen in februari en zendt ze daarna op. Lijkt me een goede service.

met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten