vrijdag 26 december 2014

Lokschuppen Deel 5

Buiten wordt het winter, binnen wordt gebouwd aan de Locloods naar model van BW Berlin Schöneweide. De firma Real Modell heeft een mooi model gemaakt, maar wel met enkele onvolkomenheden. Daardoor vordert de bouw langzaam. Niet erg, hoe meer er uitgedacht moet worden, hoe leuker het resultaat.

 
Sfeer in de donkere dagen voor Kerst....

De muren staan. De loods in Berlijn is ooit verlengd. Die verlenging is ook in het model aangebracht. Ik krijg de indruk dat deze verlenging in werkelijkheid kleiner is. (in verhouding tot de gehele wand) Ik wilde met die grote blinde muren in de zijwanden wat doen. Ik heb de blinde muur aan één zijde meer teruggezet en een kleine loopdeur mogelijk gemaakt. Aan de andere zijde is de loods ingekort en er komt er later een roldeur in de blinde muur.

 
Een (vlucht)deur mag niet ontbreken.


De andere zijde met ruimte voor een roldeur. 

De geleverde spantconstructie voor het dak is niet zo als in werkelijkheid. Sterker nog, de constructie is op een aantal punten constructief onjuist. De loods kent in werkelijkheid een prachtig traditioneel gebintwerk met balken en schoren die onderling met pennen zijn vastgezet. De geleverde spanten doen denken aan een staalconstructie. Jammer! Maar er is altijd de mogelijkheid om een gebintwerk met traditionele dakbedekking te bouwen. Het geheel blijft immers uitneembaar. Tot die tijd pas ik de geleverde constructie zo goed mogelijk aan. Zo staan de buitenste spanten niet meer op stijlen, maar steunen op de wanden. Hiervoor zijn de eerst gladde wanden ook aan de binnenzijde voorzien van muurverzwaringen.

 
Met nog losse dakbedekking en zonder hanglampen.
(in werkelijkheid ligt er een houten dakbeschot met latten op sporen, iets voor later!)

In Berlijn staan ook nog de muurdelen van de oorspronkelijke achterwand in de loods welke nog steeds een dragende functie hebben. Ook een projectje voor later.

Real Modell levert de loods voor een 9 graden verdeling. Voor mijn 12 graden verdeling heb ik de achterwand moeten opvullen. dat geeft hinderlijke verticale voegen. Daar moet nog wat aan gewerkt worden. Het model kent overigens op meer plekken verticale naden. Dat was ik bij vorige gebouwen niet van Real Modell gewend. Wellicht een gevolg van het flexibele bouwpakket. De stand van dit moment:

 
Nog zonder dak
(en met foute achterste dwarsspant)
 
Voor dat aan het dak gewerkt gaat worden komen eerst nog lampen aan de spanten. Voor deze lampen moet ik nog een keus maken. Dat duurt dus nog wel even. Misschien eerst tijd voor het aanbrengen van ballastgrind tussen draaischijf en loods.
 
 
Het wordt nog wel wat....
 
Ik wens alle lezers een heel gelukkig 2015!
 
Wordt vervolgd, Jan
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten