de projecten

1. Het huidige project, BW Berkelstadt:

Vanaf november 2013 bouw ik aan een depot. In het duits Bahnbetriebswerk. Voorlopig is er nog slechts een tekening.
Later volgen hier meer plaatjes en een omschrijving.2. Het afgebroken project, station Berkelbrücke:

Deze modelbaan is in september 2013 afgebroken. Gebrek aan tijd en ruimte, maar toch ook wel een beetje het niet verder willen investeren in iets wat ooit afgebroken gaat worden, heeft mij doen besluiten iets kleiners neer te gaan zetten. Het volgende project werd het boven omschreven depot.

De tekening laat het ontwerp zien van de modelbaan. Zoals de fotos aangeven is soms van dit ontwerp afgeweken. Zo is onder andere de overweg verplaatst en er kwam een viaduct in plaats van een tweede overweg.


De baan bestond uit een enkelsporige lijn tussen een kopstation en een verborgen schaduwstation. In het kopstation konden locomotieven omlopen. In het schaduwstation kon dat niet. Om de locomotief hier aan de andere zijde van de trein te krijgen is een zichtbaar uithaalspoor aangelegd. In de praktijk werkte dit goed. Er was wel een extra (rangeer)locomotief nodig.

De stand van 22 januari 2012:


Van het station was het stationsgebouw gereed en er was een begin gemaakt met de perrons.


Een deel van het empacement was al voorzien van ballastgrind.


Voor de locloods kwam een klein tankstation.In de eerste boog na het station was een wegkruising. De kruising werd met overwegbomen beveiligd. De bomen werden bediend vanuit post 30.


Na de grote boog liep het spoor in een rechtstand langs de deuropening van de kamer:


Hier zou de Berkelbrug komen. Na de Berkelbrug liep het spoor langs het uithaalspoor onder een viaduct naar het schaduwstation. Van het viaduct was een kartonnen proefmodel neergezet.


Achter het schot waren vier lange sporen in het schaduwstation. Een vijfde, op de foto niet zichtbaar spoor, was bedoeld voor de verwachte railbus.


Er werd digitaal "op zicht" gereden. Wissels werden met schakelaars op de tafelrand bediend.

Op de pagina Inhoudsopgave vindt u meer over alle details op de baan.